Zeilschepen voor beginners: onderdelen van een zeilboot

De zeilsport is een bijzondere tak van sport. Waar ‘gewone’ sporten zoals voetbal of tennis tamelijk simpel zijn opgebouwd met een veld en enkele regels, moeten zeilers rekening houden met een heel zeilschip dat bestuurd moet worden. Dat is geen makkelijke taak. Als schipper moet je bekend zijn met alle onderdelen waaruit een doorsnee zeilboot bestaat. Natuurlijk zijn er verschillende soorten zeilboten, maar de essentie is bij de meeste schepen hetzelfde. Voor de beginnende zeiler zetten wij daarom de standaard onderdelen van zeilschepen hier op een rijtje.

* Structuur: de opbouw van een schip is in drie stukken onder te verdelen: de boeg vormt de voorkant van het schip, op het middenschip staat de meeste tuigage, en de achterkant noemt men de achtersteven. Wanneer je vanaf de achtersteven naar de boeg kijkt, is de linkerzijde de bakboordzijde, rechts is de stuurboordzijde.

* Kiel: de kiel is het deel van de boot dat aan de onderzijde van het middenschip uitsteekt, het water in. Het is te vergelijken met de vin aan de onderkant van een surfplank en zorgt ervoor dat de boot, wanneer de wind van de zijkant komt, niet te veel van koers verandert. Wanneer de kiel opgehaald kan worden, wordt het een zwaard genoemd.

* Roer: schepen worden bestuurd met een roer. Dit is het deel aan de achtersteven dat onder het wateroppervlak zit waarmee de richting van de boot kan worden aangepast.

* Mast: bij motorboten komt een maast nagenoeg niet meer voor, maar zeilschepen hebben natuurlijk wel een mast nodig. Afhankelijk van het soort schip heeft de mast een ra (een dwarsbalk waar de zeilen aan hangen), een giek (het zeil zit dan aan de giek én aan de mast) of enkele variaties op deze twee.

* Stag: vooral de grotere zeilschepen hebben stagen. Dit zijn touwen of kabels die lopen van het hoogste mogelijke punt van de mast tot een vast punt aan de romp van het schip. Ze zijn er om de mast overeind te houden.