Zeilen: houd het zo simpel mogelijk!

Zeilen is in wezen een bijzondere simpele bezigheid. Je hebt slechts drie dingen nodig, een boot, wind en water. Het is erg gemakkelijk om iets wat in wezen zo simpel en elementair is te veranderen in een vreselijk gecompliceerde activiteit. Het ligt in de natuur van de mens om zijn of haar omgeving zo comfortabel mogelijk te maken. Ook de zeilboot dus. Dus er moet ineens airconditioning in de boot, een grote koelkast met vriezer, stuurautomaat, een warme douche, een volledig uitgeruste keuken en ga zo maar door. Toch is dit niet de essentie van zeilen. Het is onnatuurlijk om een boot vol te stoppen met allerlei luxe artikelen welke ook nog eens een heleboel gewicht toevoegen aan de boot.

Ook qua navigatieapparatuur slaan zeilers wel eens door. Er is een heleboel mooi spul te koop. Technologisch geavanceerd met de nieuwste snufjes. Dat geeft misschien rust maar weet men ook hoe het werkt en hoe het te gebruiken? Vaak niet. Het gevolg? Extra gewicht aan boord en weer meer zaken die stuk kunnen gaan en onderhoud nodig hebben.

Wat je tegenwoordig ook ziet is een soort antireactie. Zeilers die hun boot zo minimaal uitrusten dat er bijna geen interieur meer over blijft. Vaak speelt het beschikbare budget een rol, zeker als deze beperkt is. Vooral zeilers die in een paar jaar de wereld over zeilen hebben vaak beperkte middelen en moeten beknotten op luxe. Werkers inhuren als er iets kapot gaat is dan geen optie, men gaat zelf aan de slag en repareert waar nodig. Er zijn zelfs verhalen bekend van zeilers die slechts over een paar liter water per dag beschikken voor eigen gebruik.

Een hele rudimentaire vorm van zeilen dus. Toch is er een aspect van het zeilen waar nooit op bezuinigd mag worden: veiligheid. Spartaans zeilen of niet, zorg er voor dat de veiligheidsuitrusting altijd op peil is.