Wedstrijdzeilen? Een paar essentiële tips

Het is in eerste instantie belangrijk om voor een seizoen te analyseren uit te spreken wat de plannen en ambities zijn. Dit geeft je een doel om naar te werken en zodoende kan je na het seizoen evalueren wat het behaalde resultaat is geweest en hoe dit tot stand is gekomen. Gewoon in het wilde weg zeilen is geen optie!

Verder is het van essentieel belang dat je het volledige vertrouwen hebt in je materiaal. Is de boot wedstrijdwaardig? Zo nee, waarom niet? Kan ik hier nog iets aan doen? Hoe ga ik dit opvangen?

Een ding is zeker, er is nooit een excuus voor slecht onderhoud, vooral als dit achterstallige onderhoud een negatieve invloed heeft op de prestaties van de boot. Hier kan je het verschil maken. Een goede wedstrijdzeiler wint niet alleen op het water maar ook op de wal.

Wedstrijdzeilen is vaak ook een geldwedloop dus als je de financiële middelen hebt koop dan het beste materiaal. Wellicht enigszins controversieel maar ook met de portemonnee kan men wedstrijden winnen. Kies een zeil en mast uit die past bij je gewicht als je in een klasse zeilt die wordt getypeerd door kleine bootjes. Heb je eenmaal je boot op een bepaalde manier ingericht leer er dan mee zeilen. Verander niets meer. Zo raak je er aan gewend en kan je intuïtief zeilen wat meestal betekent dat je snel gaat.

Nu is het een kwestie van veel zeilen. In eerste instantie voor jezelf waar het handig is als je vele situaties die in de races voorkomen nabootst. Wordt een expert in het ronden van boeien. Hier worden vaak de prijzen verdeeld. Oefen bovendien je starttechniek, een cruciaal element in het wedstrijdzeilen.

Wijk vooral veel uit naar ander water dan je thuiswater. Je leerproces komt op een gegeven moment stil te liggen als je telkens tegen dezelfde mensen racet op je eigen plas.