Leer wedstrijdzeilen in Nederland

Leer wedstrijdzeilen in NederlandWanneer je de zeilbasics onder de knie hebt is het aanlokkelijk om je competenties te toetsen door wedstrijden te gaan zeilen. Het zit in het bloed om ons te meten met anderen. En terecht, wedstrijdzeilen is enerverend, spectaculair en fysiek veeleisend. De meeste zeilclubs in Nederland hebben in het weekend wedstrijden, ook voor de jeugd. Het wedstrijdzeilen kan worden gezien als de bekroning op een geslaagd leerproces, je beheerst de boot volledig en kan je richten op het zo snel mogelijk rond de boeien gaan.

Op clubniveau is voor het wedstrijdzeilen niet veel nodig. In eerste instantie heb je een boot nodig. Voor kinderen is dit meestal een Optimist. Dit hoeft niet per definitie je eigen boot te zijn. Vaak worden er zeilboten ter beschikking gesteld of je kan er één lenen. Op dit niveau heeft het nog weinig zin om een zeilcoach te nemen. De zeilwereld is klein en de meeste clubs hebben zeer goede zeilers in de gelederen. Bij zeilwedstrijden op de club is het slechts een kwestie van een sticker met zeilnummer aan de boot bevestigen en je bent klaar voor de race.

Bij officiële wedstrijden in het land komt nogal wat kijken. Als men tot dit punt is gevorderd dan gaat het zich lonen om een zeilcoach in de arm te nemen. Deze kan de zeilcompetenties analyseren en bijschaven waar nodig. Uiteindelijk zal voor het leeuwendeel van de zeilers de expertise die zich bevindt binnen de club voldoende zijn om het wedstrijdzeilen te leren.

Het is vooral belangrijk dat de vaak complexe regels goed worden geleerd en een zeilcoach kan hier ook assisteren. Het begint al bij de start. Startprocedures verschillen per club en per wedstrijd en worden meestal ruim van tevoren medegedeeld middels de Notice of Race, oftewel de wedstrijdregels. Het is daarom van belang ruim voor de wedstrijd aanwezig te zijn om niet alleen de eigen boot op te tuigen maar ook om je te vereenzelvigen met de regels voor die dag.