Kooptips voor een wedstrijdboot

Het kopen van een zeilboot begint met het stellen van vragen. In eerste instantie moet men zich afvragen waar er gevaren gaat worden. De vaaromgeving heeft een enorme impact op de juiste keuze. Neem bijvoorbeeld de diepgang, steekt een boot te diep dan is zij per definitie niet bruikbaar op het merendeel van de Nederlandse binnenwateren. De Nederlandse binnenwateren zijn erg namelijk erg ondiep!

race boatEen zeilboot is geen standaardaankoop en kan vergeleken worden met de kopen van een auto of huis. Men gaat in deze gevallen niet over één nacht ijs. Neem daarom vooral de tijd! Bovendien betekent de hoge aanschafwaarde van een zeilboot dat er vaak gefinancierd moet worden. In dit geval moet er wéér
een vraag gesteld worden, namelijk wat kan ik me veroorloven? Daarbij moet worden aangemerkt dat het qua kosten niet bij de aanschaf blijft. Onderhoud en reparaties kunnen behoorlijke kostenposten zijn, bovendien moet er ook liggeld betaald worden in het seizoen. Buiten het seizoen stallen booteigenaren hun boot vaak op de wal en dit brengt ook kosten met zich mee.

Zodra de voorgaande twee vragen zijn beantwoord kan er georiënteerd worden op de markt. Een beurs kan dan uitkomst bieden. Praktisch alle producten zijn dan geconcentreerd op één plek en men kan in slechts één dag een breed scala aan zeilboten bekijken en vergelijken.

Koopt u een tweedehands zeilboot dan biedt het internet uitkomst. Praktisch alle gebruikte zeilboten worden ook online aangeboden. Het is dan slechts een kwestie van de advertenties uitpluizen en in de telefoon klimmen.

Boten gaan lang mee en worden vaak door de eigenaars zelf onderhouden. Hier schuilt een gevaar in. Niet iedereen wordt met twee rechterhanden geboren en slecht onderhoud kan zich in een later stadium openbaren waarna de kosten voor uw rekening zullen zijn. U heeft een onderzoekplicht als koper en vooral nadat initiële interesse is vastgesteld is het belangrijk om de zeilboot aan een zeer grondig onderzoek te onderwerpen. Zo mist u niks en koopt u geen kat in de zak.