Enkele zeiltips voor beginners

Zeilen is niet iets wat komt aanwaaien. Je moet het leren door het te doen en door les te nemen. Je bent nooit te oud of te ervaren om bij te leren. Er worden jaarlijks vele boeken geschreven over het zeilen en het loont zich om af en toe in een boek te duiken om weer even de theorie bij te schaven. Veel zeilers leren zichzelf verkeerde technieken aan en het kan moeilijk zijn om deze uit het gedragspatroon te verbannen. Het is dus beter om dit te vermijden door af en toe het zeilgedrag te analyseren een aan te passen waar nodig.
Als men begint met het zeilen is het zaak om druk water te vermijden. De regels omtrent voorrang zijn uitstekend geregeld in de zeilwereld (en watersport in het algemeen) en de meeste zeilers zullen geen enkel probleem hebben om uit te vinden wie er voorrang heeft als ze zich op een ramkoers bevinden met een ander schip. Is er ineens sprake van een kluwen van verschillende type schepen dan wordt het vaak wat lastiger. Het verkeerd inschatten van een voorrangssituatie kan catastrofale gevolgen hebben en het is daarom beter om druk bevaren water in eerste instantie te vermijden totdat men zich wat zekerder voelt in dergelijke situaties.

Een tweede cruciale tip is het checken van weersomstandigheden en getijden. Twee gevaren liggen hier op de loer, het komen vastliggen op een zandbank en het verzeild raken in fikse onweersbuien met rukwinden.

Het internet biedt uitkomst en aangezien je mobiel het over het algemeen gewoon doet op de Nederlandse binnenwateren is er geen excuus om niet volledig op de hoogte te zijn van de weersvoorspellingen.

Tot slot is het van belang om de eigen zeilcapaciteiten te kennen en deze nooit te overschrijden. Zo kom je nooit in situaties waar je niet in je element bent.