Een paar tips voor veilig zeilen

We behandelen hier een aantal veiligheidsmaatregelen die als essentieel worden gezien in de zeilsport. Zoals met vele disciplines gaat het uiteindelijk om een gedegen voorbereiding. Deze voorbereiding maakt het mogelijk om de zeilhobby veilig uit te kunnen voeren en aan het einde van de dag ongehavend terug te keren aan de wal.

Een verantwoordelijke zeiler zal altijd de beschikking hebben over de laatste weersvoorspellingen. Er is niets vervelender dan overvallen worden door snel verslechterde weersomstandigheden zoals bijvoorbeeld onweersbuien met rukwinden.

De Nederlandse binnenwateren hebben over het algemeen altijd en overal een telefoonsignaal, met uitzondering van het IJsselmeer. Het is daarom makkelijk om via de smartphone de laatste weerdata te bekijken. Staat er dan iets te gebeuren op weergebied dan kan je tijdig uitwijken of je zeilen aanpassen. Zie je slecht weer opdoemen aan de horizon, controleer dat dan meteen door op het Internet het weerbericht te bekijken.

Alcohol inname en watersport is een slechte combinatie. Houd daarom je inname binnen de perken en zodat dat je altijd scherp bent.

Zorg er bovendien voor dat je de juiste kwalificaties hebt om de boot te mogen besturen. In vele gevallen heb je een vaarbewijs nodig, bijvoorbeeld als je boot over de 15 meter lang is. Zonder vaarbewijs op pad met zo’n boot is onverantwoord en vraagt om problemen.

Neem altijd actuele vaarkaarten mee aan boord. Op deze manier kan je je naar veiligheid navigeren, ook als het zich is afgenomen of als het plotseling donker is geworden.

Blijf altijd uit de buurt van de beroepsvaart. Deze schepen zijn niet bepaald wendbaar en hebben vaak een flinke dode hoek, waardoor ze jou wellicht niet hebben gezien.

Tot slot is het wijs om een duidelijke koers te varen. Anderen op het water weten dan waar ze aan toe zijn. Een vaargeul is een soort snelweg voor schepen. Mocht je deze moeten oversteken doe dit dan zo snel mogelijk en in een rechte lijn. Zo hinder je niemand.