Drie verschillende types zeilvakantie

Een zeilvakantie kan op meerder manieren worden ingericht. Ten eerste is er de mogelijkheid om je eigen jacht te gebruiken. Dit vergt wel wat coördinatie want de boot moet met een trailer richting het vaargebied worden gebracht, waarbij we er vanuit gaan dat het jacht zich niet al op locatie bevindt. Dit houdt in de meeste gevallen een tocht in van minstens 1000 kilometer, het is immers het Middellandse Zeegebied waar het merendeel van de buitenlandse zeilvakanties zich afspeelt. Het grote voordeel is dat je over je eigen boot beschikt en niet hoeft te wennen aan een huurboot. Het stelt je ook in staat om je eigen route en timing te volgen, je bent verder van niemand afhankelijk. Het grote nadeel is de tocht met de auto en trailer. Niet iedereen vind dit een fijne gedachte en het stelt ook speciale eisen aan de auto, deze moet over voldoende vermogen beschikken en een trekhaak hebben.
Wat in de praktijk vaker voorkomt is het huren van een boot. Deze optie geeft over het algemeen wat meer rust, zeker met de gedachte in het achterhoofd dat eventuele schade of averij niet zelf hoeft te worden opgelost. Je beschikt bovendien over enige support van de huurmaatschappij die natuurlijk niets liever zien dan dat je veilig van je vakantie geniet.

Flottielje zeilen is in de laatste jaren populair geworden. Het houdt in dat je met een groep jachten dezelfde route aflegt. Je vaart als het ware in konvooi. Het grote voordeel van flottielje zeilen is het feit dat er een moederschip met zeer ervaren bemanning meevaart. Dit houdt in dat er wat minder eigen verantwoordelijkheid is en dat er wat minder beslissingen hoeven gemaakt te worden. Het is eigenlijk een hele relaxte vorm van cruisen en bovendien is er ook het sociale aspect, je bevindt je namelijk in een prachtige omgeving met gelijkgezinden en dat vinden de meeste flottieljezeilers bijzonder gezellig!