Beginnen met zeilen op een Valk

Als men de zeilhobby overweegt dan is het aan te raden om klein te beginnen. Een Valk is een ongecompliceerde, open boot met helmstok en bij uitstek geschikt voor de beginnende zeiler. Tegenwoordig worden praktisch alle Valken in polyester uitgevoerd en deze boten worden Polyvalken genoemd.

Met een zeer snel strijkbare zeiloppervlak van ongeveer 12m2 kan er goed getoerd worden met de boot. Op de Nederlandse wateren moet er vaak onder lage bruggen gevaren worden en dan is het handig als de zeilen snel te strijken zijn om zodoende de mast naar beneden te halen. Er passen 4 volwassen personen in de boot.

Het hangt af van uw leersnelheid en eventueel aanwezige ervaring maar over het algemeen zijn twee dagdelen zeilen met instructie genoeg om zelfstanding op pad te kunnen gaan met een Valk. De Nederlandse binnenwateren zijn wat dat betreft een ideale omgeving om met de Valk op pad te gaan. Golfslag is minimaal, stroming praktisch nihil en van getijden is geen sprake.

Het grote voordeel van een Valk zit ‘m ook in de optionele dektent, deze wordt over de giek gespannen en zorgt er voor dat de Valk een soort tent wordt. Op deze manier kunnen er tochten worden gemaakt waarbij er wordt overnacht in de boot.

Als men verder gevorderd is en het zeilen op een Valk goed beheerst wordt, dan kan je er een wedstrijduitvoering van maken. Er wordt dan een spinnaker en Genua toegevoegd aan het zeilassortiment. De boot verandert dan van een relaxte cruiser naar een dynamische raceboot. Door de lage boeglijn wordt het afgeraden om een Valk op het IJsselmeer te zeilen.

Mocht u kennis willen maken met de zeilsport in een Valk dan kunt u zich het best melden bij een zeilcentrum in de buurt. Zij helpen u graag op weg en hebben naar alle waarschijnlijkheid Valken ter huur.